Kontrole lodziarni w województwie zachodniopomorskim :: Sanepid Szczecin - BIP WSSE
BIP GOV
BIP Wiadomości :: Aktualności Kontrole lodziarni .. zachodniopomorskim
Lista artykułów

Kontrole lodziarni w województwie zachodniopomorskim

Szczecin, dn.27.07.2018 r.

Okres wakacyjny dla Inspekcji Sanitarnej związany jest ze wzmożonym nadzorem sanitarnym, szczególnie w przypadku punktów działających sezonowo.

Pracownicy Inspekcji Sanitarnej woj. zachodniopomorskiego od początku wakacji do 17 lipca skontrolowali 131 lodziarni  z czego w 46 pobrano próbki lodów do badań. W 13 przypadkach próbki lodów były kwestionowane z powodu przekroczenia bakterii Enterobacteriaceae. Przekroczenia w większości przypadków dotyczyły lodów z automatu.

Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej w zakresie nadzoru nad skutecznością tych procesów.

Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.

Każdorazowo przeprowadzana była kontrola stanu sanitarno – technicznego. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości wystawiane były mandaty. Nałożono 8 mandatów na kwotę 1250 zł. Za:

  • Brak czystości, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych
  • Kartony z waflami do lodów trzymane na podłodze
  • Brudne podłogi, szafy, kosz na odpady bez pokrywy
  • Bałagan w otoczeniu obiektu
  • Brak środków do dezynfekcji
  • Środki spożywcze i sprzęt produkcyjny przetrzymywane na podłodze
  • Przechowywanie otwartych sosów niezgodnie z deklaracją producenta
  • Przeterminowana polewa do lodów

W związku z nieprawidłowościami i przekroczeniami w wynikach badań lodów wydano 2 decyzje zakazujące produkcję i wprowadzanie do obrotu lodów. Ponadto polecono przeprowadzić w zakładach procesy mycia i dezynfekcji, wzmóc nadzór nad ich skutecznością oraz przeprowadzić szkolenia pracowników w tym zakresie.

Powrót do góry strony Ilość wyświetleń: 153
  • Data opublikowania : 2018-07-30 14:54:05
  • Data ostatniej modyfikacji : 2018-07-30 14:54:05
  • Informację wprowadził : Szczęsny Piotr
  • Odpowiedzialny za treść : Kapłan Małgorzata
  • Podmiot udostępniający informację : WSSE Szczecin

Pobierz Acrobar Reader https://get.adobe.com/pl/reader/ do prawidłowego odczytywania treści zamieszczonych plików.

Zgodność z rozporządzeniem: W sprawie minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych

Projekt i wykonanie: WSSE Szczecin, Sekcja Informatyki; telefon 91 462 40 60 w 159

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2011-2013

Wersja serwisu 0.1.12, Problemy, uwagi bądź propozycje proszę zgłaszać na adres: wsse.szczecin@pis.gov.pl

X
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.