Kontrole smażalni w woj. zachodniopomorskim :: Sanepid Szczecin - BIP WSSE
BIP GOV
BIP Wiadomości :: Aktualności Kontrole smażalni w.. zachodniopomorskim
Lista artykułów

Kontrole smażalni w woj. zachodniopomorskim

Szczecin, dn.09.08.2018 r.

W ramach planu kontroli pracownicy inspekcji sanitarnej przeprowadzili kontrole w punktach, w których oferowane są produkty smażone.  W ostatnich dwóch tygodniach lipca dokładnie od 23-31.07.2018 roku skontrolowano 78 lokali (smażalni) w naszym województwie. Każdorazowo podczas kontroli sprawdzany był stan sanitarno – techniczny, ale również badany był olej smażalniczy.

W 5 przypadkach olej był niewłaściwej jakości. W 3 lokalach zostały przekroczone normy związków polarnych w oleju, o których mówi rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2012r w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania. W dwóch lokalach jakość oleju była w górnej granicy dopuszczalności – max 25% związków polarnych. W przypadku stwierdzenia złej jakości oleju  właściciel lokalu wymieniał olej na świeży, a zużyty tłuszcz usuwano do beczki na zużyte oleje posmażalnicze.

 Podczas  każdej kontroli sprawdzany był stan sanitarno-techniczny i za bieżące nieprawidłowości wystawiono 11 mandatów na kwotę 3700 złotych, głównie za:

•    brak segregacji w zamrażarce – surowe mięso razem z bułkami do hot dogów;
•    zamrożone mięso łososia (brak danych o terminie przydatności do spożycia) oraz zamrożone ścinki łososia wędzonego na zimno po terminie przydatności do spożycia;
•    w pomieszczeniu bufetu stwierdzono na ladzie szkło niedomyte, z zaciekami (szklanki) oraz brudne sztućce z zaciekami w pojemnikach;
•    brud we wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych i magazynowych brak bieżącego sprzątania – podłogi zakurzone, zatłuszczone, z pozostałościami okruchów; w pomieszczeniach przechowuje się zbędne przedmioty (drabina, koce, materac, szczotki, elementy dekoracji);
•    środek do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością po upływie terminu ważności;
•    opakowania do żywności, np. kartony na pizzę przechowywane bezpośrednio na brudnej podłodze;
•    brak bieżących zapisów wynikających z Systemu HACCP;
•    artykuły spożywcze przechowywano bezpośrednio na podłodze (napoje) co uniemożliwia przeprowadzenie właściwych zabiegów mycia i dezynfekcji;
•    zamrożone porcje kulinarne bez oznakowania;
•    mrożonki przechowuje się w reklamówkach niedopuszczonych do kontaktu z żywnością i nie przeznaczonych do mrożenia;
•    brak do wglądu aktualnych badań do celów sanitarno – epidemiologicznych;  
•    brak aktualnego dokumentu potwierdzającego jakość zdrowotną wody w kierunku fizyko – chemicznym i mikrobiologicznym;

Powrót do góry strony Ilość wyświetleń: 96
  • Data opublikowania : 2018-08-09 14:40:35
  • Data ostatniej modyfikacji : 2018-08-09 14:40:35
  • Informację wprowadził : Szczęsny Piotr
  • Odpowiedzialny za treść : Kapłan Małgorzata
  • Podmiot udostępniający informację : WSSE Szczecin

Pobierz Acrobar Reader https://get.adobe.com/pl/reader/ do prawidłowego odczytywania treści zamieszczonych plików.

Zgodność z rozporządzeniem: W sprawie minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych

Projekt i wykonanie: WSSE Szczecin, Sekcja Informatyki; telefon 91 462 40 60 w 159

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2011-2013

Wersja serwisu 0.1.12, Problemy, uwagi bądź propozycje proszę zgłaszać na adres: wsse.szczecin@pis.gov.pl

X
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.