BIP GOV
BIP Dział Laborato..y w Szczecinie Laboratorium Higien.. Przedmiotów Użytku

Laboratorium Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Kierownik Laboratorium Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:

mgr Alicja Kulis
telefon: 91 462 40 60 wew. 177
fax: 91 462 40 60 wew. 131
e-mail: a.kulis@wsse.szczecin.pl

W Laboratorium Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku wykonywane są badania próbek: środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.

Badania środków spożywczych w zakresie:

- zawartości metali: ołów, kadm, cynk, miedź, arsen, rtęć, cyna, żelazo, magnez, wapń, glin;
- zawartości środków konserwujących: kwasu sorbowego, kwasu benzoesowego, dwutlenku siarki;
- zawartości substancji słodzących (aspartam, acesulfam- K, sacharyna);
- zawartości azotanów i azotynów (warzywa, owoce i ich przetwory, mięso i przetwory mięsne, produkty dla dzieci, mleko i przetwory mleczne);
- zawartości fosforanów;
- zawartości alkoholu metylowego w spirytusie i napojach spirytusowych;
- zawartości mykotoksyn: aflatoksyny B1, aflatoksyny M1, sumy aflatoksyn B1,B2,G1,G2, ochratoksyny A, deoksyniwalenolu, zearalenonu, fumonizyn, paulina;
- zawartości glutenu;
- udziału procentowego kwasów tłuszczowych w tym izomerów trans;
- parametrów charakteryzujących procesy jełczenia tłuszczów (liczba kwasowa, kwasowość, liczba nadtlenkowa);
- zawartości zanieczyszczeń mineralnych, organicznych, ferromagnetycznych;
- parametrów biologicznych: obecność szkodników i ich pozostałości oraz pleśni;
- wartości odżywczej środków spożywczych w tym wartości energetycznej;
- zawartości białka, węglowodanów i tłuszczu;
- zawartości cukrów redukujących i cukrów ogółem, popiołów, suchej masy;
- zawartości  barwników syntetycznych (żłócień chinolinowa, żółcień pomarańczowa, tartrazyna, czerwień Allura, czerwień koszenilowa);
- wykrywania i oznaczania barwników Sudan I, II, III, IV, para-Red oraz biksyny;
- oznaczanie zawartości jodu w soli spożywczej jodowanej;
- badań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych na zgodność z Polskimi Normami lub Zakładowymi Dokumentami Normalizacyjnymi.

Badania materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w zakresie:

- migracji globalnej i oceny organoleptycznej opakowań z tworzyw sztucznych;
- migracji ołowiu i kadmu z opakowań ze szkła i ceramiki;
- zwartości formaldehydu,  ocena organoleptyczna w opakowaniach z papieru i tektury;
- ocena organoleptyczna w wyrobach gumowych;
- zawartości wyekstrahowanego formaldehydu z wyrobów melaminowych;

Badania kosmetyków w zakresie:

- zawartości wolnego formaldehydu w kosmetykach;
- zawartości kwasu tioglikolowego w preparatach do trwałej ondulacji i depilatorach w kremie;
- zawartości nadtlenku wodoru w środkach do pielęgnacji włosów;
- odczynu pH w szamponach, płynach do kąpieli i płynach do trwałej ondulacji;
- identyfikacji barwników w preparatach do barwienia włosów.

Do pobrania:

Wykaz metod badawczych
Zlecenie badania

Powrót do góry strony Ilość wyświetleń: 4768
  • Data opublikowania : 2014-01-29 08:29:53
  • Data ostatniej modyfikacji : 2018-08-07 14:29:10
  • Ostatnia aktualizacja dokonana przez : Szczęsny Piotr
  • Informację wprowadził : Nikończuk Paweł
  • Odpowiedzialny za treść : Kulis Alicja
  • Podmiot udostępniający informację : WSSE Szczecin

Pobierz Acrobar Reader https://get.adobe.com/pl/reader/ do prawidłowego odczytywania treści zamieszczonych plików.

Zgodność z rozporządzeniem: W sprawie minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych

Projekt i wykonanie: WSSE Szczecin, Sekcja Informatyki; telefon 91 462 40 60 w 159

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2011-2013

Wersja serwisu 0.1.12, Problemy, uwagi bądź propozycje proszę zgłaszać na adres: wsse.szczecin@pis.gov.pl

X
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.