Laboratorium Badań Mikrobiologicznych :: Sanepid Szczecin - BIP WSSE
BIP GOV
BIP Dział Laborato..y w Szczecinie Laboratorium Badań Mikrobiologicznych

Laboratorium Badań Mikrobiologicznych

Kierownik Laboratorium Badań Mikrobiologicznych:
mgr Anna Ratko

tel. (91) 462-40-60 wew. 110 lub 116
fax. (91) 462-40-60 wew. 158
e-mail: a.ratko@wsse.szczecin.pl

  1. Laboratorium Badań Mikrobiologicznych Oddział Laboratoryjny w Szczecinie Dział Laboratoryjny WSSE w Szczecinie wykonuje zadania w ramach Zintegrowanego Systemu Badania Żywności i w ramach Zintegrowanego Systemu Badania Wody. Wykonywane są badania mikrobiologiczne wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, wody z basenów kąpielowych, środków spożywczych, wymazów czystościowych.
  2. Laboratorium posiada akredytację na normę PN-EN ISO/IEC 17025 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących”, co potwierdza kompetencje techniczne do wykonywania badań zgodnie z wdrożonym systemem zarządzania.
  3. Pracownicy laboratorium mikrobiologicznego uczestniczą w szkoleniach organizowanych m.in. przez Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie, Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Szkolenia te prowadzone są zarówno przez ekspertów z Polski, jak również ekspertów z zagranicy.
  4. Laboratorium regularnie uczestniczy w badaniach międzylaboratoryjnych zarówno krajowych, jak międzynarodowych. Wyniki uzyskiwane w tych badaniach potwierdzają kompetencje techniczne do wykonywania badań.


W Laboratorium Badań Mikrobiologicznych wykonuje się następujące badania:

Żywności:

  • ogólna liczba drobnoustrojów
  • gronkowce koagulazo-dodatnie (Staphylococcus aureus i inne gatunki)
  • Salmonella  spp.
  • Campylobacter spp.
  • Listeria monocytogenes
  • przypuszczalne Bacillus cereus
  • bakterie z grupy coli
  • β-glukuronidazo-dodatnie Escherichia coli
  • Enterobacteriaceae
  • Cronobacter sp.
  • pleśnie
  • drożdże
  • ocena znakowania
  • badanie organoleptyczne

Wymazów czystościowych:

  •  ogólna liczba drobnoustrojów
  • bakterie z grupy coli
  • gronkowce koagulazo-dodatnie (Staphylococcus aureus i inne gatunki)
  • Salmonella spp.
  • Listeria monocytogenes
  • Enterobacteriaceae

Wody:

  • ogólna liczba kolonii  w (36±2)°C
  • ogólna liczba kolonii  w (22±2)°C
  • bakterie grupy coli
  • Escherichia coli
  • enterokoki kałowe
  • przetrwalniki beztlenowców redukujących siarczyny (clostridia)
  • Clostridium perfringens (łącznie ze sporami)
  • gronkowce koagulazo - dodatnie
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Legionella

Do pobrania:

Powrót do góry strony Ilość wyświetleń: 6867
  • Data opublikowania : 2014-01-29 08:33:29
  • Data ostatniej modyfikacji : 2018-07-02 14:28:17
  • Ostatnia aktualizacja dokonana przez : Wierzchowski Mariusz
  • Informację wprowadził : Nikończuk Paweł
  • Odpowiedzialny za treść : Ratko Anna
  • Podmiot udostępniający informację : WSSE Szczecin

Pobierz Acrobar Reader https://get.adobe.com/pl/reader/ do prawidłowego odczytywania treści zamieszczonych plików.

Zgodność z rozporządzeniem: W sprawie minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych

Projekt i wykonanie: WSSE Szczecin, Sekcja Informatyki; telefon 91 462 40 60 w 159

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2011-2013

Wersja serwisu 0.1.12, Problemy, uwagi bądź propozycje proszę zgłaszać na adres: wsse.szczecin@pis.gov.pl

X
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.