Badania gofrów z bitą śmietaną

with Brak komentarzy

Badania gofrów z bitą śmietaną

W związku ze wzmożonymi działaniami nadzorowymi przeprowadzanymi w pasie nadmorskim Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie polecił przeprowadzenie wyrywkowych kontroli punktów małej gastronomii usytuowanych  w miejscach wzmożonego ruchu turystycznego oferujących gofry z bitą śmietaną i dodatkami owocowymi lub inne desery przygotowywane na bazie bitej śmietany, która została wyprodukowana w danym punkcie gastronomicznym wraz z poborem próbek do badań laboratoryjnych.

Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 35 próbek gofrów z 7 punktów gastronomicznych: 3 w Szczecinie, 2 w powiecie koszalińskimi i po jednym punkcie w powiecie szczecineckim i kamieńskim.

Pobrane próbki gofrów w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella (obecność w 25 g) oraz Listeria monocytogenes (liczba w 1g) oraz przypuszczalne Bacillus cereus liczba w 1g były prawidłowe.