Laboratorium Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Osobą odpowiedzialną merytorycznie za wykonywane badania jest Kierownik Laboratorium:

mgr Alicja Kulis
telefon: 91 462 40 60 wew. 177
fax: 91 462 40 60 wew. 131
e-mail: a.kulis@wsse.szczecin.pl

W Laboratorium Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku wykonywane są badania próbek: środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.

Badania środków spożywczych w zakresie:
  • zawartości metali: ołów, kadm, cynk, miedź, arsen, rtęć, cyna, żelazo, magnez, wapń, glin;
  • zawartości środków konserwujących: kwasu sorbowego, kwasu benzoesowego, dwutlenku siarki;
  • zawartości substancji słodzących (aspartam, acesulfam K, sacharyna);
  • zawartości azotanów i azotynów (warzywa, owoce i ich przetwory, mięso i przetwory mięsne, produkty dla dzieci, mleko i przetwory mleczne);
  • zawartości fosforanów;
  • zawartości alkoholu metylowego w spirytusie i napojach spirytusowych;
  • zawartości mykotoksyn: aflatoksyny B1, aflatoksyny M1, sumy aflatoksyn B1,B2,G1,G2, ochratoksyny A, deoksyniwalenolu, zearalenonu, fumonizyn;
  • zawartości glutenu;
  • zawartość kwasów tłuszczowych w tym: kwasów tłuszczowych nasyconych, nienasyconych,  omega 3, omega 6, omega 9, CLA, izomery trans, kwas erukowy;
  • parametrów charakteryzujących procesy jełczenia tłuszczów (liczba kwasowa, kwasowość, liczba nadtlenkowa);
  • zawartości zanieczyszczeń mineralnych, organicznych, ferromagnetycznych,
  • parametrów biologicznych: obecność szkodników i ich pozostałości oraz pleśni,
  • wartości odżywczej środków spożywczych w tym wartości energetycznej, zawartości białka, węglowodanów i tłuszczu;
  • popiołów, suchej masy;
  • zawartości barwników syntetycznych, (żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa,  tartrazyna, czerwień Allura, czerwień koszenilowa);
  • oznaczanie zawartości jodu w soli spożywczej jodowanej;
  • badań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych na zgodność z Polskimi Normami lub Zakładowymi Dokumentami Normalizacyjnymi.
Badania materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w zakresie:
  • migracji globalnej i oceny organoleptycznej opakowań z tworzyw sztucznych,
  • migracji ołowiu i kadmu z opakowań ze szkła i ceramiki,
  • zwartości formaldehydu, oceny organoleptycznej w opakowaniach z papieru i tektury,
  • oceny organoleptycznej w wyrobach gumowych,
  • zawartości wyekstrahowanego formaldehydu z wyrobów melaminowych;
Badania kosmetyków w zakresie:
  • zawartości wolnego formaldehydu w kosmetykach,
  • zawartości kwasu tioglikolowego w preparatach do trwałej ondulacji i depilatorach w kremie,
  • zawartości nadtlenku wodoru w środkach do pielęgnacji włosów,
  • odczynu pH w szamponach, płynach do kąpieli i płynach do trwałej ondulacji,
  • identyfikacji barwników w preparatach do barwienia włosów.