Laboratorium Mikrobiologii Wody i Żywności

Osobą odpowiedzialną za zakres badań jest mgr inż. Magdalena Śledź – młodszy asystent

 

W Laboratorium Mikrobiologii Wody i Żywności wykonywane są następujące badania:

 w zakresie mikrobiologii żywności:

  • Obecność Listeria monocytogenes - metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
  • Liczba Listeria monocytogenes – metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Obecność Salmonella spp - metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
  • Liczba Staphylococcus aureus – metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba bakterii z grupy coli - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba Bacillus cereus - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba beta-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba Enterobacteriaceae -  metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Wymazy sanitarne
  • Badania organoleptyczne

 w zakresie mikrobiologii wody:

  • Ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2oC - metoda płytkowa
  • Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2oC - metoda płytkowa
  • Liczba bakterii grupy coli  i  Escherichia coli - metoda filtracji membranowej
  • Liczba enterokoków - metoda filtracji membranowej
  • Liczba Pseudomonas aeruginosa - metoda filtracji membranowej
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda filtracji membranowej
  • Obecność i liczba Legionella spp. - metoda filtracji membranowej
  • Najbardziej prawdopodobna liczba Escherichia coli – metoda NPL