Laboratorium Szkodliwości Fizyko-Chemicznych

Osobą odpowiedzialną za zakres badań jest mgr inż. Agnieszka Gajda – młodszy asystent

 

W Laboratorium Szkodliwości Fizyko- Chemicznych wykonywane są następujące badania:

  w zakresie środowiska pracy:

  • Pomiary hałasu w środowisku pracy;
  • Pomiary drgań działających na organizm człowieka przez kończyny górne;
  • Pomiary drgań o działaniu ogólnym;
  • Pomiary środowiska termicznego (mikroklimatu) zimnego, gorącego, umiarkowanego;
  • Oznaczanie frakcji wdychalnej i/lub respirabilnej pyłu na stanowiskach pracy metodą filtracyjno-wagową;
  • Oznaczanie tlenku węgla, ditlenku węgla, tlenku azotu, ditlenku azotu, amoniaku, siarkowodoru miernikami o krótkim czasie odczytu;
  • Pomiar oświetlenia światłem elektrycznym;
  • Pobieranie próbek powietrza;
  • Oznaczanie krystalicznej krzemionki, metali ciężkich, rozpuszczalników organicznych we współpracy z laboratoriami akredytowanymi;
  • Dobór ochronników słuchu metodą pasm oktawowowych;
  • Pomiary skuteczności wentylacji;

 w zakresie chemii wody:

  • Oznaczanie mętności wody;
  • Oznaczanie barwy wody;
  • Oznaczanie zapachu i smaku w wodzie;
  • Oznaczanie przewodności elektrycznej właściwej wody;  
  • Oznaczanie pH wody metodą potencjometryczną;
  • Oznaczanie twardości w wodzie metodą miareczkową;
  • Oznaczanie indeksu nadmanganianowego (utlenialności) wody;
  • Oznaczanie jonu amonowego w wodzie metodą spektrofotometryczną;
  • Oznaczanie azotynów w wodzie metodą spektrofotometryczną;
  • Oznaczanie azotanów w wodzie metodą spektrofotometryczną;
  • Oznaczanie żelaza ogólnego w wodzie metodą spektrofotometryczną;
  • Oznaczanie manganu w wodzie metodą spektrofotometryczną;
  • Oznaczanie chloru wolnego w wodzie metodą kolorymetryczną;
  • Oznaczanie chloru związanego w wodzie metodą kolorymetryczną;
  • Oznaczanie chlorków w wodzie metodą miareczkową.

  w zakresie ochrony powietrza:

  • Oznaczanie formaldehydu (aldehydu mrówkowego) w powietrzu atmosferycznym metodą z kwasem chromotropowym;

  w zakresie chemii żywności:

  • Wykrywanie obecności szkodników i ich pozostałości